Saturday, December 31, 2011

Anak Sungai Derhaka: PANAS!! Reezal Merican ugut Adam Adli dan keluarga...

Anak Sungai Derhaka: PANAS!! Reezal Merican ugut Adam Adli dan keluarga...: Anak kelahiran Pulau Pinang bernama Adam Adli Abdul Halim mengecam tindakan Ketua Penerangan Umno Malaysia Datuk Reezal Merican Naina Meric...

Anak Sungai Derhaka: Kepala Babi dipintu Masjid.. Taktik penjajah Briti...

Anak Sungai Derhaka: Kepala Babi dipintu Masjid.. Taktik penjajah Briti...: Kepala Babi dilontarkan kedalam Masjid lagi.. Ini adalah satu taktik yang pernah digunakan oleh penjajah Tanah Melayu iaitu British untuk ...

Saturday, December 24, 2011

HiMpUNan!!!

ramai orang ckp....kalau berdemonstrasi....da jd mcm org xmatang....then ckp...mcm da xde alternatif lain untuk luahkan ketidakpuashatian.....
nampaknya ramai yang terlepas pandang atas sebab dipermainkan oleh media massa....sebagai contoh...demo mansuh AUKU tempoh hari sampai membawa kepada penurunan bendera najib selama lima minit...sebenarnya...hal ini da lame diluahkan oleh mahasiswa-mahasiswa malaysia tapi HARAM orang atasan nak dengar....diorang buat student ni mcm mainan yang boleh dikawal dan diarah...kalu xnk dengar arahan...maka AUKU jalan penyelesaiannya....
kalau nak katekan kebangkitan mahasiswa malaysia ini adalah kesinambungan daripada peristiwa di mesir....maka silap la ye....bnd ni da lame sejak tahun 2008 lg yang mane time tu hampir2 saje tubuhnye parti politik mahasiswa namun ROS xluluskan permohonan tersebut....so jgn ckp la kitorang nk ikot mesir lak....
nak ulas sikit pasal turun bendera najib tu....ramai orang marah sampai nk ludah la,lempang la...ade yang sampai nk tumbuk depan org ramai dan lg bestnye..org nak tumbuk tu bukannye orang bese....maybe diorang sume pandang bnd ni serius sangat....ok....adekah salah dari sudut undang2 turunkan bendera PM...then nak bagitahu la....sebenarnye turun bendera dengan penuh hormat tu tak la seberape....orang kate bnd ni da kire hina PM....tp tahu x....lg byk penghinaan yang dibuat ke atas pemimpin lain oleh org2 yang mengutuk perbuatan ADAM ADLI....contohnye kencing kt kain rentang yang mane adenye gambar TOK GURU NIK AZIZ dan TOK GURU ABDUL HADI AWANG....http://biaqpila.blogspot.com/2011/12/antara-turun-gambar-dan-kencing-gambar.html....then koyakkan kain2 rentang pembangkang, poster....ade lak tu.....lg terok perangai...letak tahi kt gambar KM Pulau Pinang...bnd ni xde lak 1Malaysia nak bising....
sebenarnye...banyak lagi isu yang kite perlu tgk....contohnye mcm mane nk baiki masalah akhlak anak2 muda...mcm mane nak elakkan dari black money yang jadi kat Malaysia....banyak lg....then pulihkan institusi negare dengan bebaskan daripada cengkaman politik... 

Saturday, November 5, 2011

melantak!!!

2 ari wa ngn membe2 wa wt kje gile.....
mkn mcm xingat dunia lgsg....
mlm rabu ri tu....pas isyak...ktorg g la mkn kt domino pizza....
tp teroder pizza nipis je lak.....mmg xkenyang r kalu mkn 4 org walaupun amek saiz large.....
bilo sumo kelaparan lg.....ktorg g la usha kfc....
mkn kt kfc lewat mlm kt nilai......mmg kenyang gak la sbb wa amek snack plate tomyamnye....
tp yg kalaka nye...membe wa lapar lg....mmg nafsu pe nth masing2....hahaahhaha
tu cte ari rabu....ari khamis lak....mlm tu order la mee goreng basah.....pas mkn tu.....cm xkenyang lak....nth npe nth....then wa ajak r membe2 wa g beli burger.....masing2 order dua burger.....mybe masing2 tension kot blaja...dats y la nk melantak je sume......



mybe akibat mkn byk sgt kot.....wa da demam lak ni.....haih...dugaan tol la......btw....syok gak mkn byk2 ni....HAHAHAHAHA

Friday, September 16, 2011

Anak Sungai Derhaka: PM Bangladesh gesa rakyatnya jangan lepaskan pelua...

Anak Sungai Derhaka: PM Bangladesh gesa rakyatnya jangan lepaskan pelua...: Sebuah laman web rasmi Hal Ehwal Badan Bukan Kerajaan (NGO) Jabatan Perdana Menteri, Bangladesh mengesahkan bahawa ada rakyatnya yang tela...

Saturday, August 13, 2011

Alhamdulillah......syukurku....

today....hari ini.....
wa solat kt masjid ampangan...solat isyak dan tarawikh....
tp bukan nk cite sal wa solat...nk cite sal pengalaman today..
tyme solat sunat qabliah isyak....wa solat sebelah orang kelainan upaya....
yang menyebakkan ati wa ni....
walaupun beliau kelainan upaya....susah untuk berjalan...dan tidak la boleh sgt nk solat...
beliau tetap juga solat n selepas wa solat sunat....
wa perhati beliau solat...
beliau berdiri menggunakan lutut saje dan tidak boleh untuk ruku'...
teramat jugak lah payah beliau untuk sujud sehingga terpaksa amek lajak cikit untuk sujud.....
tyme tu....ati wa sebak sbb dgn kesungguhan beliau solat dan dtg ke masjid.....dlm ati wa pikir..."Aku bersyukur pada mu ya ALLAH sebab menjadikan aku ini sempurna dan berupaya untuk solat seperti manusia biase.....dan terasa sebak menusuk kalbu...."..tyme tu...hanye ALLAH saje yg tau cmne pilu hati wa....
AKU BERSYUKUR PADA MU YA ALLAH!!!!...
jadikan lah aku manusia yang tidak lalai dengan tanggungjawabku.....


Lirik Lagu Syukur - Altimet

Pukul 6 pagi
Masa untuk ku bangkit lagi
Sebelum mencari sesuap nasi
Perutku dialas sesuap nasi
Subuhku tertinggal lagi
Terus diganti
Terus keluar dan berlari
Bersama warga kota lain sekali
Kita semua selari
Motor kereta bas LRT
Yang berbasikal pejalan kaki
Dari tauke besar hingga kerani
Semua punya niat sama di hati
Biar usaha dan rezeki serasi
Walau mendung saujana yang dihadapi
Masih ada mentari, jadi

Chorus
Syukur, aku masih disini
Syukur, aku bernafas lagi
Syukur, aku masih berdiri
Masih ada kuasa dalam tubuh ini
Syukur, aku masih disini
Syukur, aku bernafas lagi
Syukur, aku masih berdiri
Masih ada kuasa dalam tubuh ini

Bil datang lagi
Seakan sebulan dua kali
Harap dibayar dalam tujuh hari
Sebelum bekalannya di mati
Terngiang rintihan ibu dan bini
Kata mereka perlu itu dan ini
Anakku mahu ke sana sini
Mlihat tempat indah dikaca TV
Di otakku hanya periuk nasi
Bil kereta rumah air dan api
Aliran pitisku dijaga rapi
Ditabung yang lebih di dalam laci
Hasil usaha keringat di dahi
Kerjaku halal jangan dicaci
Ku kerah semua tangan dan kaki
Sehingga ku jumpa apa yang dicari jadi

Chorus
Syukur, aku masih disini
Syukur, aku bernafas lagi
Syukur, aku masih berdiri
Masih ada kuasa dalam tubuh ini
Syukur, aku masih disini
Syukur, aku bernafas lagi
Syukur, aku masih berdiri
Masih ada kuasa dalam tubuh ini

Murahkan rezeki
Jadikan aku lebih seperti
Antara mereka yang mempercayai
Walau usahaku kurang memadai
Fardhuku lewat beberapa kali
Bila bisikan dia mencuit hati
Aku tercandu pada duniawi
Tapi aku tetap kembali, jadi

Chorus
Syukur, aku masih disini
Syukur, aku bernafas lagi
Syukur, aku masih berdiri
Masih ada kuasa dalam tubuh ini
Syukur, aku masih disini
Syukur, aku bernafas lagi
Syukur, aku masih berdiri
Masih ada kuasa dalam tubuh ini



Tuesday, July 12, 2011

"PELUDAH WARNA" by Karyawan A.Samad Said

Kuasa gusar kini menggelegak murka;
warna kuning diisytihar racun terbisa.
Diragutnya baju-T segeram tenaga
dan diumum itulah busana bahaya.
Tapi, kita jahit semula perca kain,
menjadikannya panji terindah dan tulen.
Warna kuning yang teramat tenang dan syahdu
kita kembalikan damai ke dalam qalbu.
Kini cahaya mentari mungkin diramas
dan sinar kuningnya juga mungkin dicantas.
Memanglah mereka kini peludah warna
sedang menghimpun lendir kahak sebanyaknya.
Kerana nikmat amat lama berkuasa,
kuasa pun seolah menjadi hartanya.

Truth that Cannot Be Covered - Bersih 2.0 09/07/2011

Friday, July 1, 2011

HAPPY BUFDAY ABAH!!!


today....1st july....merupekan bufday abah den.....dis year beliau masok 49 years old....da nk dekat 50 la tu....wa xtw nk bg adiah pe kt abah...tp smlm wa bg suprise result wa la....even result wa xbape nk lawa...tu pn abah wa ckp..."ok la tu, keep it up".....pasni kne rajen ckit la....org kate xley nk maen2....tp wa maen gak....kalu x...susah der nk stdy....k la.....epy bufday abah.....long live to u....

lupe lak....mama wt kek rini special 4 abah...pd abang n acai....korg xdapek meraso la kek bufday abah taon ni...hahahah....

Thursday, June 30, 2011

SYUKUR....

alhamdulillah.......syukur ku pada MU....
tok dis sem....wa pt pointer yg agak meningkat la...pt 3 gak....3.39.....ckit lg nk 3.4....tp pape pn....kire ok la tu...ad peningkatan....i have to improve to get dean award.....


Jumlah Semester ini
UKS
:
16.00
MGS
:
54.25
Jumlah Semua Semester
UKK
:
30.00
MGK
:
96.75
Jumlah Keseluruhan
PNGS
:
3.39
PNGK
:
3.23

Sunday, June 5, 2011

syok !!!!!

ari jumaat wa bertolak ke miri, sarawak....wif pak ngah n family,pak long uwan n tok nek....smpi2 je org miri smbut ktorg ngn 3 kete....1 4wrd, 1 wira n 1 swift.....swift n wira tu tgal kt homestay ktorg....
mlm tu ktorg try r mskn dyorg....ley la thn....even xpedas sgt....
sbtu was da day dat my cousin, Adi tunang.......
amat jarang skali la org tunang...tp pengantin laki g tunjuk mke skali.....
mle2 tu org sne maen pantun ngn paklong.....paklong balas habis2....
mane ley cikgu kalah pantun...hahaha.....
pas kenduri...ktorg g beli souvenirs kt pe name nth tmpt tu...
wa sndri sudah lpe...
tp yg syok nye....mlm sbtu tu....ktorg sume mkn seafood kt restoran pe nth...sdap gile...n of coz la not on us 4 da pay...bakal biras cousin wa tu yg blnje....dye tu keje kt dubai 4 petronas...
ok.....mlm tu ktorg mkn udang galah, ikan merah, tiram, kepah, sayur kailan, then mkn sup jagung....ayam pn ad tp ayam tu letak lemon kt bwhnye.....
mmg sdap gile....smpi nk pocah porut den ni mkn....
wa rase bil 4 sume nye en ad r dlm hampir rm1000....
coz sume mknan tu divide by 3 meja....
kalu tiap2 ari mkn cm tu...
maun naik 5 kg seminggu.....
arini dyorg sume g brunei tp wa n paklong xikot la...
kne balek umh la...isnin sume ad hal...

Monday, May 30, 2011

trip to kelantan n cameron....

perjalanan yg agak jaoh la....
ari sbtu g klntn ikot jln phg...
smpi2 je klntn...
dok kt hotel bese2 je..
about rm50 per nite....
murah n berbaloi gile....
ade shower pns, ad wifi, bilik pn ley thn besar nye..
dok sne juz 2 nite je....
sbtu mlm ahad g wakaf che' yeh.....
wa pt la beli minyak wangi ngn jam...
murah je wooo.....
rm10 je....tp jam xde bateri la....xpe la....aslkan murah...
egtkan nk beli brg2 laen...tp mls la....
then soknye g pengkalan chepa lak.....beli baju...wa pt la beli spek hitam tok ganti yg lme yg da pth...then beli jersey malaysia long sleeve...adik2 wa beli mcm2...mama n abah ad beli periuk bosar...tyme nk balek dr klntn.....ktorg ikot jln cameron highland...of coz la singgah dlu....beli barang....wa beli kaktus 6...bajet wa mmg rm10 je...maleh nk lbey2....adik wa beli mknan n of coz mama n abah beli sayor.....tp an byk sayor kt sne mhl gak la....abah beli ckit je n beli yg mane murah je.....singgah sne jp je dlm sejam.....pastu balek ikot tapah...singgah cameron pn juz tok puehkan ati adik den ni...dye xpnh g cameron....so bwk la sne...dr sne singgah r&r tapah....nk buang sise kumbahan je..n isi minyak...stat dr sne...aq lak bwk kete smpi seremban... HEPY THE END!!!

Thursday, May 19, 2011

aduhai....!!!!

cmne la nk wt ni...kaki da la saket...luke melecet jatuh tyme maen futsal.....
tgn lak seliuh sbb yg sme gak....
da r mgu dpn stat training basketball......
mtk2 r cpt elok b4 training...
4 dis week....mmg totally boring gle....da r klas stat ari khamis....kalu aq tw cmni....
aq dok umh je....
ari rabu bru balek.....

Sunday, April 17, 2011

terasa bez lagi la!!!

laz friday, aku & kwn2 aku menang tamsil arab,
agak berbaloi gak la ble ktorg terpakse berkorban mase sbb nk wt lakonan....
aku ni.....
terpakse lpskan tok g pahang...
ptotnye aku g pahang....ad kem basketball....
tp disebabkan ad tamsil ni.....
terpakse la aku jadikan kem ini as kos lepas aku....
hahahaa....
cm praktikkan ekonomi lak....
smpi skg aku xsgke...
ktorg ley menang.....
even ktorg nye dress x bape nk gempak ri tu....
tp alhamdulillah....
menang gak.....
tp an...pelik tol la ngn membe2 klas aku ni...
smpi skg x hilang lg demam menang tamsil ni....
haahahaha,,,,,,thanx evry1.....
u all bez la....nk tye korg la..
aku ni lom dpt lg rkaman video kite....
aku nk tgk cmne aku berlakon....
:)

to bma 3....even korg xmenang....bg aku....korg nye show da bez la....
kemenangan ni tok kite sume...tok fem.....
nice 1 la sume.....!!!!!!!!!!!



Tuesday, March 22, 2011

kekalahan....

today....
im feel quite sad la....kalah berturut2 in basketball game....
firstly lose to kolej tuanku jaafar....then today lose to SDAR.....
shit la...but even kalah....aku taw la cmne nk maen basketball properly n smartly.....
lose to ktj....29-to fifty something la.....
then to SDAR....30-62 la...kot...
aku gak pt 5 foul...
1st and 2nd foul during 1st quarter and 3rd foul on 2nd quarter...
4th foul on 3rd quarter....
time 3rd q aku pt maen juz 3min....
then laz foul time laz quarter....
ati den ni paneh gak la tyme laz q tu....coz xde touch ape pn....
tp kne foul gak....
although kne 5 foul...im proud la coz xbazirkan 5 foul yg diberikan...hahahahaha :)
tomorow lwn STJ.....
so nk xnk kne menang gak la....
coz nk pt adiah.....kalu x..
malu gile der.......  

Saturday, February 26, 2011

kepuasan atau gile???

aku ttbe terpikir.....ramai manusia nak penuhi kepuasan masing2 ngn mcm2 care....tp pernah ke....kite pk....
kenape kite nak puas sgt dan amat jarang sekali kite untuk bersyukur ngn pe yg ade...
firman ALLAH :

10. Yunus (Jonah)

 
Surah: 10   Aya: 7
  Transliteration
7. Inna allatheena la yarjoona liqaana waradoo bialhayati alddunya waitmaannoo biha waallatheena hum AAan ayatina ghafiloona   
  Translation
7. Verily, those who hope not for their meeting with Us, but are pleased and satisfied with the life of the present world, and those who are heedless of Our Ayât (proofs, evidences, verses, lessons, signs, revelations, etc.),
 

Thursday, February 17, 2011

pengalaman bez gile!!!!

smlm ari plg syok......aq accident kt dlm kampus.....kete membe aq trok n aq lah yg drive kete tu......pale aq pening gile terhantuk ke cermin....alhamdulillah....aq luckily juz berdarah ckit je.....membe2 aq yg laen juz lebam2 je kaki dyorg......nice lah.....

Saturday, February 12, 2011

patot ke.....???

pabila balai rayo dijadikan tmpt tok parti tertentu.....
salah sape.....
patot ke dibuat mcm tu.....
kenape msyarakat disekeliling senyap je....
takot ke ngn kuasa diorg....
kuat sangat ke diorg tu....
smpi bile kite nk diperbodohkan.....
pikir dan renung2kan la...

Tuesday, February 1, 2011

im from muamalat admin...

http://muamalatadministration.blogspot.com/
dis my group at usim now...
n hope everything dats we have plan...menjadi la...
so far...group ni bru wat n bru je update...